Zrównoważone zamówienia – zrównoważone seminarium

Chcemy, by organizowane przez nas wydarzenia były dostępne dla wszystkich, miały pozytywny wpływ społeczny i jak najmniejszy negatywny wpływ na środowisko naturalne. Dlatego muszą one spełniać kilka warunków. Zobacz co robimy, aby nasze działania były zrównoważone społecznie i ekologicznie.

Charakter wydarzenia:

  • udział w seminarium jest bezpłatny,
  • udział w seminarium jest otwarty oraz międzysektorowy (przedstawiciele administracji publicznej, biznesu oraz organizacji społecznych – NGO, związki zawodowe),
  • tłumaczenie symultaniczne z języka angielskiego,
  • bezpłatna opieka nad dziećmi, realizowana przez wyspecjalizowane opiekunki (dla chętnych).

Miejsce konferencji:

  • Centrum Partnerstwa Społecznego „Dialog” jako instytucja „przyczyniająca się do zapobiegania, łagodzenia i rozwiązywania konfliktów społecznych”,
  • konferencja odbywać się będzie w miejscu bez barier architektonicznych dla osób niepełnosprawnych ruchowo,
  • konferencja odbywać się będzie w miejscu, do którego można łatwo dojechać transportem publicznym,
  • możliwość skorzystania z rowerów miejskich (blisko stacja Veturilo),
  • badanie śladu węglowego uczestników konferencji (rekompensowane poprzez działania proekologiczne podejmowane przez Fundację CentrumCSR.PL).

Promocja seminarium oraz materiały szkoleniowe:

  • strona internetowa i media społecznościowe jako główne narzędzia komunikacji,
  • elektroniczna forma materiałów informacyjnych, w tym zaproszeń (materiały pokonferencyjne dystrybuowane drogą e-mailową),
  • większość materiałów merytorycznych w wersji elektronicznej,
  • pozostałe (niezbędne) materiały merytoryczne w formie papierowej (druk dwustronny, na papierze ekologicznym, spełniającym warunki certyfikatu FSC).

Catering:

  • korzystanie z usług spółdzielni socjalnej,
  • posiłki uwzględniające preferencje uczestników (mięsne, wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe),
  • dania przygotowane bez użycia oleju palmowego,
  • dania przygotowywane z gatunków nie zagrożonych wyginięciem,
  • napoje – kawa i herbata pochodząca z certyfikowanych, zrównoważonych upraw (certyfikaty eco, fair trade),
  • owoce sezonowe,
  • napoje w szklanych butelkach,
  • naczynia, sztućce oraz obrusy wielorazowego użytku.